Vask af Dyner
Dine dyner holder dig varm hver nat, og de skal helst være bløde, luftige og lækre at sove med. Men tænk på, hvor mange timer du anvender dem. Hver nat sveder vi mellem 2 og 10 dl., mens vi sover. Det vil sige, at dine dyner bliver udsat for varme, fugt og støv hver nat. Det giver dem rigtig gode konditioner for at huse uønskede organismer såsom støvmider og skimmelsvamp.
Hos Byens Rens kan du få renset alle typer af dyner. Både dundyner, silkedyner og kugledyner.
Rens og vask forlænger dynens levetid
Astma og Allergi-forbundet anbefaler en grundig rensning af dine dyner mindst én gang om året for at udrydde husstøvmider og levende organismer. Rens af dyner kan være en lang og besværlig proces. Det tager nemt op til mellem 6 og 8 timer, og under tørringen skal dynerne rystes hver 15. min. Men ved rens af dine dyner sikrer du en længere levetid for dine dyner og mindsker risikoen for at udvikle allergier.
Anbefaling til vask af dyne
Byens Rens har fået udviklet og installeret et specialprogram til vask og desinfektion af dyner, hovedpuder og betræk til topmadrasser. Normalt er disse programmer forbeholdt hospitaler og de store industrivaskerier, men vi er glade for at kunne tilbyde denne behandling for vores kunder.
En sikker metode til at inaktivere virus er en termisk eller kemotermisk desinfektion. Ved en termisk desinfektion af tekstiler, skal der efter dansk praksis vaskes ved en temperatur på 80°C i min 10 min. I Tyskland er reglerne skrappere, her kræves 85°C i 15 minutter. Det er de færreste dyner der tåler denne behandling. Men ved i samme vaskeproces at tilsætte et særligt desinfektionsmiddel og følge en nøje defineret og certificeret vaskeproces, kan samme inaktivering af virus opnås ved en temperatur på bare 40 °C.
Fjer og dun i dine dyner kan med tiden klumpe sammen og få dynerne til at virke tyndere, hvilket mindsker dynens evne til at isolere og varme. Det kan undgås ved, at du ryster dine dyner hver dag. Vores rens af dyner forlænger levetiden af dine dyner ved at sikre, at de opnår optimal fylde igennem tørringsprocessen.
Dyner kan normalt vaskes, men kræver en ret stor vaskemaskine og efterfølgende tørretumbler. Til vask anvendes et specielt dunvaskemiddel og et desinficerende middel der er så professionel at den er akkrediteret af det tyske Robert Koch Institut, der sætter kvalitetsstandarderne for blandt andet sygehuse og medicinalindustrien. Dynen skal tørretumbles til den er 100% tør, hvilket kan tage lang tid. Vi har erfaringen, maskinerne og vaskemidlerne, der er nødvendige for et godt resultat, så dine dyner bliver luftige og behagelige igen.
Gode råd om dyner:
Hvilken dyne skal jeg vælge?
Valget er selvfølgelig individuelt, men som hovedregel bør man undgå meget billige dyner. Dynevåret er typisk af 100% bomuld i forskellige vævninger. I dag produceres også dyner med microfibervår.
Ved dundyner er der 4 hovedtyper af fyld: Andedun, gåsedun, moskusandedun og edderdun. Canadiske og sibiriske dun er nogle af de bedste. Andedun er typisk den billigste duntype. De er mindre end gåsedun og vejer derfor mere end gåsedun i forhold til volumen. Moskusandedun ligner mere edderdun. Dunene har en masse små kroge som gør at de hænger bedre sammen end ande- og gåsedun. Moskusandedun har en bedre isolerings- og fugtabsorberingsevne end ande- og gåsedun. Edderdun er det ultimativt bedste fyld. De har en unik evne til at isolere og transportere fugt.
Hvad er bæreevne?
Bæreevne er et udtryk for dunens evne til at indeholde luft. Jo mere luft, jo bedre isolerer dynen. Og den større overflade giver en bedre fugtafledning. Bæreevne skalaen går til 12. Det kan ikke anbefales at købe en dyne med bæreevne under 8.
En dyne bliver også ”træt”!
Under søvnen afgives ca. 2 dl væske i løbet af natten. Sveden optages af vår og dun, som afleder den fra kroppen og lader den fordampe til omgivelserne. Hudskæl, talg og urinsyre, der er nogle af de bestanddele, som vores sved indeholder, aflejres i vår og dun. I disse aflejringer lever husstøvmider, utøj og alle de bakterier vi omgiver os med i dagligdagen. Dundynen kan være årsag til helbredsproblemer, men da den også er svær at undvære, anbefaler vi at indlevere dynen til vask når man skifter fra sommer til vinterdyne og omvendt. Så har man altid en ren, luftig og hygiejnisk dyne 2 gange om året. Man bruger sin dyne ca. 8 timer i døgnet – år efter år. Jævnlig luftning tilrådes. Vask og tørretumbling er med til at gøre dynen luftig og behagelig igen.
Vedligeholdelse af dyner:
Daglig:
Dynen rystes let fra begge ender og lægges med kropssiden opad. Undlad at lægge sengetæppe over dynen med det samme. Lad den få lov at slippe af med fugt og varme.
Lejlighedsvis:
Læg dynen ud i fri luft beskyttet mod direkte sol og lad den lufte et par timer. Specielt i klart frostvejr opnår man en god virkning. Dynen skal efterfølgende varmes op til rumtemperatur før den anvendes.
Et godt råd:
Sveder du meget, når du sover, vil en dyne med høj bæreevne være et godt valg. Sænk eventuelt stuetemperaturen med et par grader.
Helårsdyne?
En helårsdyne er en illusion. Anskaf en god sommerdundyne til den varme tid af året. Det giver en forøget sovekomfort. Når du ikke bruger din vinterdyne/sommerdyne bør den indleveres til vask og luftes grundigt. Derefter bør den opbevares i en lærredspose, så den kan ånde.
Vi tilbyder vask af dyner i hele Danmark
Hos Byens Rens har vi indleveringssteder fordelt i hele Danmark, så der er helt sikkert et indleveringssted i nærheden af dig. Indleveringsstederne er tøjforretninger, der har forstand på tekstiler og som har gode åbningstider og central beliggenhed. Alle indleveringssteder har markedets hurtigste leveringstid på rens af dyner, uanset hvilken by du bor i.
Hvad skal du være opmærksom på når du får vasket din dyne hos Byens Rens?
1) Vi kan ikke garantere at pletter går 100% af – især ikke ved proteinholdige pletter såsom blod eller urin. Men som standard bliver der tilsat et desinficerende middel, så du er 100% sikker på at der ikke er bakterier eller vira.
Hvad koster det at få vasket dyner og hovedpuder?
Dyne, enkel | 243 kr. |
Dyne, dobbelt | 426 kr. |
Dyne, kugle | 621 kr. |
Dyne, silke enkel | 280 kr. |
Dyne, silke dobbelt | 491 kr. |
Hovedpude | 118 kr. |
Hovedpude, barn | 118 kr. |
Hovedpude, silke | 207 kr. |
Sovepose, dun | 383 kr. |
Sovepose, kapok | 243 kr. |
Voksipose | 265 kr. |